Deelname in de Coöperatie en de aangifte inkomstenbelasting

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Maar hoe zit het daarbij met je deelname in een postcoderoosproject (PCR) waarbij je lid bent van de coöperatie Zon op Heemstede en investeert in een gezamenlijk project voor opwekking van duurzame energie? Voor deze investering krijg je een aandeel in het (eigen) vermogen van de coöperatie, aangeduid als certificaten. Maar hoe kijkt de belastingdienst hier naar?

Voor een particulier die meedoet in een PCR-project heeft dit voor de inkomstenbelasting het volgende effect.

Je deelname in euro’s in de coöperatie valt in box 3 (vermogensbelasting) en wordt meegeteld als eigen vermogen.

Stel iemand neemt voor 5.000 euro eigen vermogen deel. Dan moet deze 5.000 euro als vermogen in Box 3 worden meegeteld. Onze zonnestroominstallaties worden in 15 jaar afgeschreven, dit betekent dat de waarde jaarlijks afneemt. De actuele waarde is op te vragen door in te loggen en vervolgens de optie “Certificaten” te kiezen Dit is overigens niets anders dan als deze 5.000 euro nog als spaargeld op je rekening zou staan. Indien voor de deelname een lening is afgesloten dan is deze schuld ook in Box 3 aftrekbaar.

Zonnepanelen op andermans dak vallen dus in box 3. Heb je (ook) panelen op je eigen dak? Die hoef je niet op te geven. Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen over Financiële aspecten en deze blog van Simon Visbeek.