Zo werkt het – Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) 

Voor nieuwe projecten maakt de Coöperatie gebruik van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De zonneprojecten die vóór 2021 zijn opgeleverd zijn gebaseerd op de Regeling Verlaagd tarief (oude postcoderoos-regeling).

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Lees meer over hoe het werkt.

De coöperatie maakt afspraken met een pandeigenaar om panelen te leggen op het dak. Als deelnemer koopt jij één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je het recht op de opbrengst van een deel van de zonnestroom van een zonnedak. Koop je méér certificaten dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst. Een certificaat levert gemiddeld 250 kWh per jaar. De coöperatie verkoopt de stroom, ontvangt aanvullend subsidie en keert jaarlijks uit aan de deelnemers. Zo verdien jij je investering  terug.

Een certificaat kost in principe €300 tot €325.  Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

We verkopen de zonnestroom van alle zonnepanelen aan een energiebedrijf. Dit levert per jaar netto ongeveer 8 euro per certificaat op (4 cent per kWh). We verdelen de opbrengst onder de deelnemers, na aftrek van onkosten voor onderhoud, verzekeringen etc. Samen met de subsidie is dat ongeveer 16 cent per kWh oftewel: 40 euro per jaar per certificaat. Zo verdien je de investering in ongeveer 7-8 jaar weer terug.

Alle bedragen zijn indicatief en kunnen per project verschillen.
Investering €300 netto (De Coöperatie krijgt betaalde BTW terug)
Aandeel uit subsidie (na aftrek kosten) €32 per jaar
Stroomverkoop door de coöperatie €8 per jaar
Totaal opbrengst na 15 jaar €595
Totale “winst” na 15 jaar €295
Rendement over 15 jaar 6% per jaar
Terugverdientijd Na 7-8 jaar

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen vanaf één certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Een certificaat kost tussen €300 en €325 netto (De Coöperatie krijgt de betaalde BTW terug). De definitieve prijs wordt per project bepaald.  Het aantal certificaten dat je maximaal in één zonneproject kunt kopen hangt onder andere af van de omvang van het project en wordt via de informatiebrochure gecommuniceerd. Je kan in meerdere SCE-projecten tegelijk deelnemen, over de projecten heen geldt per deelnemer geen maximum aantal  certificaten.

Om in aanmerking te komen voor deelname in een van de projecten moet je in de buurt van het zonnedak waarin je participeert wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent.

Een postcoderoos is het 4-cijferige postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden (gebieden waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben). De leden van een coöperatie die gezamenlijk eigenaar zijn van een opwek-installatie moeten wonen binnen dit postcoderoosgebied. Ook postcodegebieden die het gebied van de installatie alleen raken met een ‘punt’ horen bij de postcoderoos. De installatie mag in het midden van de postcoderoos liggen maar mag ook in een van de ‘blaadjes’

Woon je in Heemstede dan kun je vrijwel altijd in een project binnen de gemeente deelnemen. Als je in de directe omgeving woont en geïnteresseerd bent kijk dan in de informatiebrochure van het project of je postcode onder het gebied van het zonnedak valt.

Ga je verhuizen? Dan neem je je certificaten gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee.  Het is – in tegenstelling tot de oude postcoderoosregeling (van voor 2021) – dus geen probleem als een deelnemend lid verhuist. Zolang je op het moment van deelname aan een project maar een adres in de postcoderoos van het betreffende project hebt. Bij overlijden is lidmaatschap en deelname in principe overdraagbaar via erfopvolging. De erfopvolger komt dan gewoon op de ledenlijst te staan. Eventuele nieuwe deelnemende leden moeten bij toetreding woonachtig of gevestigd zijn in de postcoderoos.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat is overigens voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven het geval. Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Stedin nazoeken. Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

De panelen leveren 25 jaar lang stroom. Met de dakeigenaar maken we een afspraak voor in ieder geval de eerste 15 jaar. Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De hoogte van restwaarde wordt bepaald door de ouderdom van de panelen en is zichtbaar via je gebruikerspagina.  De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen, maar wel bemiddelen bij verkoop. Lees meer bij de FAQ.

Door een of meer certificaten te kopen word je automatisch lid van de coöperatie Zon op Heemstede. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.  Graag zelfs!

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos en je bent een kleinverbruiker. Dat laatste betekent dat je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3×80 Ampère.

De nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) ondersteunt energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) bij het opwekken van duurzame energie. De subsidie zorgt dat omwonenden makkelijker mee kunnen doen in een project. Per 1 april 2021 vervangt de regeling de fiscale Regeling Verlaagd Tarief (postcoderoosregeling). Op de site van HierOpgewekt wordt de SCE-regeling verder toegelicht.