Hoe werkt de uitbetaling van de opbrengst van onze zonnepanelen?

De uitbetaling van de opbrengst over 2022 via de Coöperatie heeft op 5 augustus 2023 plaatsgevonden. Het moment van teruggave van de energiebelasting via je energieleverancier is afhankelijk van wanneer je leverancier dit afhandelt.  

 

Als je deelneemt in een postcoderoos-project ontvang je jaarlijks twee uitbetalingen, deze hebben betrekking op het voorafgaande kalenderjaar.

  • Je aandeel in de netto opbrengst van de verkoop van de opgewekte stroom (naar rato van deelname in het project) ontvang je na vaststelling op de jaarlijkse ALV van de Coöperatie,
  • Terugbetaling van de energiebelasting en de daarover verschuldigde BTW loopt in principe via je eigen energieleverancier. Betaling of verrekening vindt plaats in het voorjaar, afhankelijk van je leverancier. Alles over de verrekening van de energiebelasting kun je bij de FAQ nalezen.

Let op

Met een groot aantal energieleveranciers hebben we – via EnergieSamen – afspraken gemaakt.  Hierdoor wordt de restitutie automatisch geregeld. Je hoeft daar niets voor te doen. Vouchers – die voorheen beschikbaar waren – worden niet langer verstrekt. Bij twijfel is het verstandig contact op te nemen met je leverancier.  Sommige energieleveranciers ondersteunen de postcoderoosregeling niet. In dat geval kan je géén gebruik maken van de regeling en kan je géén aanspraak maken op restitutie van energiebelasting en de daarover verschuldigde BTW.

Overstappen?

Mocht je overwegen over te stappen naar een andere stroomleverancier vraag dan vooraf of deze de Regeling Verlaagd Tarief (“Postcoderoosregeling”) ondersteund. Met name van de relatief nieuwe aanbieders die dynamischer uurtarieven bieden zijn er maar weinig die dit ondersteunen.