Zo werkt het

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Lees meer over hoe het werkt.

De coöperatie maakt afspraken met een pandeigenaar om panelen leggen op het dak. Als deelnemer koopt jij één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je het recht op de opbrengst van een deel van de zonnestroom van een zonnedak. Koop je méér certificaten dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst. Een certificaat levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Jij verdient je investering  op twee manieren terug: via de energierekening en uit de stroomverkoop.

Een certificaat kost in principe €300 tot €325.  Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

Verlaag je energierekening

Over de stroom die je certificaat opwekt betaal je geen energiebelasting. Dat zie je terug op je energierekening. Voor elke kWh zonnestroom spaar je 12,65 cent uit (2018). Dat scheelt want normaal betaal je ongeveer 22 cent per kWh.

Deel mee in de opbrengst van de stroomverkoop

We verkopen de zonnestroom van alle zonnepanelen aan een energiebedrijf. Dit levert per jaar netto ongeveer 8 euro per certificaat op (4 cent per kWh). We verdelen de opbrengst onder de deelnemers, na aftrek van onkosten voor onderhoud, verzekeringen etc. Samen met de belastingkorting is dat ongeveer 16 cent per kWh oftewel: 40 euro per jaar per certificaat. Zo verdien je de investering in ongeveer 7-8 jaar weer terug.

Alle bedragen zijn indicatief en kunnen per project verschillen.
Investering €300 netto (De Coöperatie krijgt betaalde BTW terug)
Lagere energierekening, korting energiebelasting €32 per jaar
Stroomverkoop door de coöperatie €8 per jaar
Totaal opbrengst na 15 jaar €595
Totale “winst” na 15 jaar €295
Rendement over 15 jaar 6% per jaar
Terugverdientijd Na 7-8 jaar

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen vanaf één certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Een certificaat kost tussen €300 en €325 netto (De Coöperatie krijgt de betaalde BTW terug). De definitieve prijs hangt af van het soort project. 

Het is verstandig dat je jaarlijks niet méér zonnestroom opwekt dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar (40 certificaten). Waarom? Je mag meer certificaten kopen maar dan kom je voor dat deel niet in aanmerking voor de belastingkorting. Dat is jammer want dan duurt het langer voor je de investering terugverdient.

Je krijgt alleen korting op de energiebelasting over de  stroom die je zelf thuis verbruikt. Wek je meer zonnestroom op dan je zelf nodig hebt, dan profiteer je dus niet van de korting.  

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.500 kWh per jaar. Dat kan je dus opwekken met 12 certificaten.

Ons advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuiniger met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt dan kom je er in ieder geval niet overheen!

Voorbeeld: Op je energierekening kan je zien hoeveel stroom (kWh) je jaarlijks verbruikt. Stel je verbruikt 2.500 kWh per jaar. 80% van 2500 kWh is 2.000 kWh, oftewel 8 certificaten.

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belasting tarief moet je in de buurt van het zonnedak waarin je participeert wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent.

Woon je in Heemstede dan kun je vrijwel altijd in een project binnen de gemeente deelnemen. Als je in de directe omgeving woont en geïnteresseerd bent kijk dan in de informatiebrochure van het project of je postcode onder het gebied van het zonnedak valt.

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de belastingverlaging niet meer. Je kan je certificaat dan verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of via de coöperatie aan een nieuwe deelnemer. Je krijgt dan de restwaarde terug. Lees hier meer.

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je energierekening. De meeste energieleveranciers steunen dit inmiddels. Een aantal jammer genoeg nog niet. Als je al klant bent van Eneco, Engie, Greenchoice, OM/DE Unie, NUON of Qurrent dan is het heel makkelijk. We hebben heldere afspraken met deze leveranciers gemaakt om de korting automatisch te verrekenen.

Bij veel andere leveranciers kun je zelf jaarlijks vragen de korting te verrekenen. Kijk voor het meest recente overzicht op de site van Zon op Nederland. Alle leveranciers met minstens één ster doen mee.

Heb je een andere leverancier? Dan kun je meedoen als je overstapt op een van de leveranciers die meedoen.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder) en hebt een contract afgesloten met een energieleverancier.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Stedin nazoeken. Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

De panelen leveren 25 jaar lang stroom. Met de dakeigenaar maken we een afspraak voor in ieder geval de eerste 15 jaar. Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De hoogte van restwaarde wordt bepaald door de ouderdom van de panelen en is zichtbaar via je gebruikerspagina.  De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen, maar wel bemiddelen bij verkoop. Lees meer bij:  Vragen en Antwoorden.

Door een of meer certificaten te kopen word je automatisch lid van de coöperatie en kun je profiteren van de belastingkorting. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.  Graag zelfs!

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, de energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

Er geldt voor bedrijven een aanvullende eis: je koopt niet meer dan 20%  van alle certificaten per zonnedak. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk bewoners beschikbaar te maken. Uiteraard kun je, net als bewoners, ook aan meerdere daken meedoen. Dan geldt per dak het maximum van 20% en voor al je certificaten bij elkaar het maximum van 10.000 kWh.

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten voor zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer (100 certificaten) maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.