Meedoen met een zonnedak iets voor mij?

Zon op Leiden wil er zijn voor alle Leidenaren en is nu al beschikbaar voor de meeste postcodes. Een paar spelregels bepalen of je mee kunt doen. Jij bepaalt of je mee wilt doen.  

Kan ik meedoen?

Er zijn een paar spelregels. Als je daar aan voldoet, kun je meedoen.

Je wordt lid van de coöperatie voor [] euro per jaar. Dit is een voorwaarde om te kunnen profiteren van de belastingkorting. Je wordt hiermee mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over nieuwe projecten.  Graag zelfs! Het bestuur van de coöperatie zorgt ervoor dat alles goed geregeld is.

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belasting tarief moet je in de buurt van het zonnedak wonen. Het is immers een ‘buurtzonnecentrale’. De regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent. -> link naar project

Heb je postcode 2311, 2312, 2313, 2315, 2316, 2321, 2332, 2333 of 2334? Dan kun je al bij het eerste project meedoen! Als je in Leiden woont, een andere postcode hebt en geïnteresseerd bent, meld je dan ook aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de belastingverlaging niet meer. Je kan je certificaat dan verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of via de coöperatie aan een nieuwe deelnemer. Je krijgt dan de restwaarde terug. Lees hier meer.

Je woont in een woning met een eigen elektriciteitsaansluiting. Heb je een meterkast in je huis dan is dat het geval. Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder) en hebt een contract afgesloten met een energieleverancier.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven. Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Je mag jaarlijks niet méér zonnestroom opwekken dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar. Het totale aantal aantal certificaten dat je kunt aankopen is dus beperkt. Je mag meer certificaten kopen maar dan kom je voor dat deel niet in aanmerking voor de belastingkorting. Dat is jammer want dan duurt het langer voor je de investering terugverdient. Ons advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuinig met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt dan kom je er in ieder geval niet overheen!

Voorbeeld: Op je energierekening kan je zien hoeveel stroom (kWh) je jaarlijks verbruikt. Een certificaat brengt gemiddeld 250 kWh per jaar op. Stel je verbruikt 2.500 kWh per jaar, dan raden we je aan om maximaal 10*80% = 8 certificaten aan te schaffen.

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je energierekening. De meeste energieleveranciers steunen dit inmiddels. Een aantal jammer genoeg nog niet. Als je al klant bent van Nuon, Greenchoice, Engie, Qurrent of OM/DE Unie dan is het helemaal geen probleem. We hebben heldere afspraken met deze leveranciers gemaakt.

Heb je een andere leverancier? Dan kun je meedoen als je overstapt op een van de leveranciers die meedoen. Dat kunnen we ook voor je doen. Als collectief staan we sterk: we zorgen voor gunstige tarieven voor stroom én gas.

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, de energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

Er geldt voor bedrijven een aanvullende eis: je koopt niet meer dan 20%  van alle certificaten. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk stadbewoners beschikbaar te maken.

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten voor zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer: 100 certificaten, maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.

Je schrijft je in principe voor 15 jaar in. Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie kan je helpen bij de verkoop maar kan het certificaat niet van je overnemen. Lees meer bij certificaten.

Waarom meedoen?

Wil je meedoen? dat bepaal je zelf.

De volgende redenen horen we vaak van anderen:

Ik vind het een mooi alternatief, want:

  • Ik heb geen eigen dak
  • Mijn dak is de verkeerde kant op gericht
  • Op mijn dak passen niet voldoende panelen voor mijn hele stroomverbruik
  • Ik woon in een monument/het beschermde stadsgezicht. Soms is dat geen probleem voor zonnepanelen, maar op mijn dak helaas wel.

Ik vind het leuk en nuttig, want:

  • Dit is een duurzaam initiatief
  • Dit is een lokaal initiatief
  • Samen komen we verder

Ik vind het financieel aantrekkelijk, want:

  • In 15 jaar heb ik mijn investering naar verwachting dubbel terug
  • Ik zet mijn geld graag duurzaam in